Konu Başlıkları
- 1. Yönetim Paneline Erişim
- 2. Yönetim Paneli Kullanımı
- (1) İşlemler
- (2) İşletim Sistemi
- (3) Power Options
- (4) Server Status
- (5) VPS Management
- - Hostname
- - Change Password
- - IPs
- - SSH Keys
- - VNC
- - VNC Password
- - OS Reinstall
- - Control Panel
- - Rescue Mode
- - > Disk Bağlama
- - > Rescue Mode Disable
- - Monitoring
- - Status Logs
- - Logs
- - Self Shut Down
- - Tasks
- (6) DNS Yönetimi
- (7) Bandwidth Statistics
- (8) Network Speed
- (9) Server Stats
- (10) Monthly Chart
Bu yazıda sunucu hizmetinize ait yönetim panelinizin kullanımını resimli olarak anlatacağız. Alastyr‘dan bir Bulut Sunucu (VDS) ya da Paylaşımlı Sunucu (VPS) satın aldığınızda sunucunuzun kurulumu tamamlandıktan sonra ürün yönetim sayfanızdan yönetim panelinizi görüntüleyebilirsiniz.
Yönetim Paneline Erişim
1- Bir sunucu hizmetine sahipseniz Hizmetlerim > Sunucularım adımlarını izleyerek mevcut hizmet(ler)inizi görüntüleyebilirsiniz.
2- Sunucularım sayfasına giriş yaptıysanız, tüm sunucu hizmetlerinizi görüntüleyebilir ve yönetmek istediğiniz sunucu hizmetinize tıklayarak ürün yönetimi sayfasına giriş yapabilirsiniz. Ürün yönetimi sayfasında sunucunuza ait yönetim panelinizi görüntüleyebileceksiniz.
3- Yönetim panelinizde; sunucunuza ait bilgiler yer almakla birlikte aynı zamanda hostname değiştirme, şifre değiştirme, IP adreslerini görüntüleme ve yönetme, SSH bağlantısı, formatlama ve kontrol paneli kurulumu gibi pek çok fonksiyon yer almaktadır.
Yönetim Paneli Kullanımı
Yönetim panelinde bulunan bölümleri size daha iyi anlatabilmek için numaralandırdık. Eğer hakkında herhangi bir bilgiye sahip olmadığınız modül varsa inceleyebilirsiniz.
(1) İşlemler
Şifre Değiştirme bölümünden sunucunuza ait belirlenen şifreyi değiştirebilirsiniz.
Start VPS modülünden eğer sunucunuz kapalı ise sunucunuzu başlatabilirsiniz.
Reboot VPS modülünden sunucunuzu yeniden başlatabilirsiniz.
Stop VPS modülünden sunucunuzu durdurabilirsiniz.
Poweroff VPS modülünden sunucunuzu kapatabilirsiniz.
İptal Talebi bölümünden hizmetinizi sonlandırmak için talebinizi iletebilirsiniz.
—————————————————————————————————————————
(2) İşletim Sistemi
İki numaralı bölümde sunucunuzda kurulu işletim sistemi belirtilmektedir. ÖR: centos-7.6-x86_64
—————————————————————————————————————————
(3) Power Options
Üç numaralı Power Options bölümünde bulunan butonlar sırası ile Start/Stop the VPS, Restart the VPS ve Poweroff the VPS şeklindedir.
Start/Stop the VPS butonu ile sunucunuzu durdurabilir ya da başlatabilirsiniz.
Restart the VPS butonu ile sunucunuzu yeniden başlatabilirsiniz.
Poweroff the VPS butonu ile sunucunuzu kapatabilirsiniz.
—————————————————————————————————————————
(4) Server Status
Dört numaralı bölümde sunucu hizmetinize ait durum bilgisi, hostname, server ve IP adres bilgileri yer almaktadır.
—————————————————————————————————————————
(5) VPS Management
Hostname
Sipariş esnasında sunucunuz için belirlemiş olduğunuz hostname değerini bu modül ile düzenleyebilirsiniz.
Change Password
Sunucunuzun root şifresini bu modül ile düzenleyebilirsiniz.
IPs
Sunucunuzda tanımlı ip adreslerini görüntüleyebilir ve birincil ip adresinizi değiştirebilirsiniz.
Select Primary IP bölümünden güncellenecek ip adresini seçtikten sonra Set Primary IP butonuna tıklayarak birincil IP adresinizi değiştirebilirsiniz. Daha sonrasında “Your IP settings have been saved.Your IP settings will be changed when the VPS is booted again.” iletisiyle karşılaştığınızda sunucunuzu yeniden başlatarak yeni ip adresinizin aktif hale gelmesini sağlayabilirsiniz.
SSH Keys
Sunucunuz üzerinde kolayca SSH Key yani güvenli bir şifreleme oluşturabileceğiniz modüldür. Yönetim paneli üzerinden işlemleri gerçekleştirmeden önce SSH Key Oluşturma eğitselimizi incelemeli ve işlemleri sırası ile gerçekleştirmelisiniz.
SSH Keys bağlantısına tıklayarak sunucunuza SSH Key oluşturma işlemine başlayabilirsiniz. Giriş yaptıktan sonra Add SSH Key butonuna tıklayın.
SSH Key Oluşturma eğitselimizde bahsettiğimiz public ve private key oluşturma işlemleri esnasında edineceğiniz public keyi 2 numaralı alana kopyalayarak yapıştırın. 1 numaralı alana PuTTYgen üzerindeki “Key comment” ile aynı değeri girmeniz gerekmektedir. Ardından Add SSH Key butonuna tıklayarak sunucunuza ekleyin.
Public key’inizi sunucuya ekledikten sonra “The SSH key has been added successfully” iletisi ile karşılaşacaksınız ve Tamam butonuna tıklayarak devam edin.
Tamam butonuna tıkladıktan sonra sunucunuza eklenmiş olan SSH Keylerini görüntüleyebileceksiniz.
İşlemlerinizin tamamlanması için bir kaç adım daha kaldı. Şimdi sunucumuzun yönetim paneline geri dönerek SSH Keys bağlantısına tıklayarak giriş yapın.
Oluşturmuş olduğunuz anahtara mause ile tıklayın(2) ve işaretleyin. Ardından Use SSH Key butonuna tıklayarak, sunucuda bu SSH Key’in kullanılmasını sağlayın.
VNC
Sunucunuzun konsoluna HTML 5 aracılığı ile erişim sağlayabileceğiniz ve eğer desktop eklentisi kurulu ise uzak masaüstüne erişim sağlayabileceğiniz modüldür.
Launch HTML 5 VNC Client butonuna tıkladığınızda karşınıza SSH Terminal ekranı gelecektir ve root bilgileriniz ile erişim sağlayabilirsiniz.
VNC Password
VNC ile bağlantı sağlarken kullandığınız sunucunuzun şifresini değiştirebileceğiniz modüldür.
OS Reinstall
Mevcut işletim sistemlerini görüntüleyebileceğiniz ve format işlemini gerçekleştirebileceğiniz modüldür. Select OS bölümünden kurulumunu yapmak istediğiniz işletim sistemini seçip, New Password ve Retype Password alanlarında sunucunuz için şifrenizi belirleyip ardından Reinstall butonuna tıklayın.
Eğer formatlama işlemi konusunda karar verdiyseniz ve sunucudaki tüm verilerinizin silineceğini onaylıyorsanız, Reinstall butonuna tıkladıktan sonra karşınıza gelen iletideki “Tamam” butonuna tıklayın.
“Tamam” butonuna tıklayarak iletiyi kapatabilirsiniz. Ardından işletim sisteminiz bir kaç dakika içerisinde yeniden kurulacaktır. Belirlemiş olduğunuz paralo ile sunucunuza erişim sağlayabilirsiniz.
Control Panel
Sunucunuza otomatik olarak kurulumunu gerçekleştirebileceğiniz kontrol panellerinin yer aldığı modüldür. Otomatik kurulum işlemini gerçekleştirebileceğiniz kontrol panelleri cPanel, Plesk, Webuzo, Webmin, Interworx, ISPConfig3, VestaCP ve CentOS Web Panel şeklindedir. Kontrol panel kurulumları sunucu özelliklerinize bağlı olarak değişmekle birlikte ortalama 90-120 dakika içerisinde tamamlanmaktadır.
Kurulumunu gerçekleştirmek istediğiniz kontrol paneline tıkladıktan sonra karşınıza gelen ileti mesajında “Tamam” butonuna tıklayarak işlemi başlatın.
Rescue Mode
Kurtarma modu, Linux sunucunuz üzerindeki dosyalarınızı kurtarabilmeniz için küçük bir Linux ortamını başka bir diskten önyükleme olanağı sağlayan modüldür.
Root Password ve Confirm Password alanlarını doldurduktan sonra Enable Rescue Mode butonuna tıkladığınızda arkaplanda kurtarma modunu aktifleştirecektir. Karşınıza çıka iletide “Tamam” butonuna tıklayın.
Rescue Mode (Kurtarma Modu) aktif olduğunda yönetim panelinizde “Rescue Mode is currently enabled.” not mesajı belirecektir.
Disk Bağlama
Rescue mode aktif iken, SSH bağlantısı sağlayarak belirlediğiniz yeni şifre ile bağlantı sağlayabilir ve diskinizi bağlayarak erişim sağlayıp kurtarma işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Mount etmeniz gereken diskinizin bilgilerine ulaşabilmek için “fdisk -l” komutunu terminalde çalıştırın.
Device bölümünden diskinizin yolunu alın ve “mount -o barrier=0 “disk yolu” /mnt” komutunu çalıştırarak diskinizi kurtarma modunda /mnt klasörü içerisine bağlayın.
Ardından “cd /mnt“ komutu ile bağlamış olduğunuz diskinizin içerisindeki verilerinizi görüntüleyebilir ve müdahale edebilirsiniz.
Rescue Mode Disable
Rescue (Kurtarma) Mode devredışı bırakmak için “Disable Rescue Mode” butonuna tıklayın. Ardından kısa süre içerisinde sunucunuz aktif hale gelecektir.
Monitoring
Sunucu hizmetinizin kaynak kullanımını takip edebileceğiniz modüldür. Bu modülde takip edebileceğiniz kaynaklar CPU, Ram, Disk/Inodes (disk ve dosya kullanım sayısı) , Disk I/O (anlık disk işlemi) ve Network şeklindedir.
Status Logs
Sunucu hizmetinize ait durum kayıtlarının bulunduğu ve inceleyebileceğiniz modüldür.
Logs
Sunucu hizmetinizde Power Options bölümü üzerinde gerçekleştirdiğiniz işlemlerin kayıtlarının tutulduğu ve görüntüleyebileceğiniz modüldür.
Self Shut Down
Sunucu hizmetinizi zamanlayıcı aracılığı ile başlatabilir, durdurabilir, yeniden başlatabilir ya da tamamen kapatabilirsiniz. Date bölümünü ay/gün/yıl olarak doldurduktan sonra saat ve dakika ayarlarını da tamamlayıp, Action bölümünden sunucunuzda hangi işlemin yapılmasını istediğinizi seçip Save butonuna tıklayın.
Yapılmasını istediğiniz aksiyonu kaydettikten sonra karşınıza çıkan “Action added” iletisini Tamam butonuna tıklayarak kapatın.
Tamam butonuna tıkladıktan sonra oluşturulan zamanlayıcıyı ilgili sayfadan görüntüleyebilirsiniz, düzenleyebilirsiniz ya da silebilirsiniz.
Tasks
Sunucu hizmetinizde yönetim panelinden gerçekleştirdiğiniz işlemlerin kaydının bulunduğu modüldür.
————————————————————————————————————————
(6) DNS Yönetimi
Altı numaralı bölümde domain ekle bölümünden ekleyeceğiniz alan adı üzerinde dns yönlendirme işlemleri gerçekleştirebileceğiniz modüldür.
————————————————————————————————————————
(7) Bandwidth Statistics
Yedi numaralı bölüm sunucunuzun günlük trafik kullanımını izleyebileceğiniz bir bölümdür.
————————————————————————————————————————
(8) Network Speed
Sekiz numaralı bölüm sunucunuzun anlık olarak internet hat kullanımını izleyebileceğiniz bölümdür.
————————————————————————————————————————
(9) Server Stats
Dokuz numaralı bölüm sunucunuzun disk ve CPU kullanımını izleyebileceğiniz bölümdür.
————————————————————————————————————————
(10) Monthly Chart
On numaralı bölümde sunucunuzun hangi ayda ne kadar trafik kullandığını görüntüleyebileceğiniz bölümdür.